Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Nörolojik Hastalıklar

Evcil Marketim

Kedilerde de insanlarda olduğu gibi nörolojik rahatsızlıklar görülebilmektedir. Kedilerin merkezi sinir sistemi insanlardaki gibi vücudu sarmış olan karmaşık sinir ağlarından oluşmaktadır. Beyine gelen sinyaller omuriliğe iletilir, omurilikte bu sinyalleri organlara ve kaslara iletir. İşte bu sistemde meydana gelebilecek herhangi bir problem ya da bozukluk ilaçlı tedavi veya cerrahi tedavi gerekliliğine neden olabilir.

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıkların Belirtileri

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıkların Belirtileri

Hayvanlar insanlar gibi konuşamadıkları için ortaya çıkan rahatsızlıklarını bizlere söyleyemezler. Dolayısıyla evde beslediğiniz kedinizi gözlemlemeniz ve rutinin dışına çıkan davranışlarını sizin anlamanız gerekir.

Oluşabilecek nörolojik bozukluk eğer beyindeyse bu nöbet geçirmeyle kendini belli eder. Eğer omurilikteyse bu bir enfeksiyondur ve kedinizin yürüyüş bozukluğu, uzuvlarında fonksiyon bozukluğu görülür, ileriki aşamalarda felce neden olabilir. Bunların dışında sinirlerde meydana gelen bir patolojiden bahsediyorsak yüz, ağız, ayak veya patilerde işlev bozukluğu ortaya çıkar.

Genel olarak sinir sisteminde meydana gelen bir patolojik durumda vücutta denge kaybı, konuşma ve yeme bozukluğu, dışkılamada sorun gibi fonksiyonel bozukluklar ortaya çıkar. Tabii burada patoloji oluşturan merkezin neresi olduğu önemlidir.

Kedilerde en belirgin görülen nörolojik bozukluklar sırasıyla; nöbet, ani görme kaybı, yürüyememe, yüzde veya diğer uzuvlarda görülen kısmi felç. Kedide yönünü şaşırma, kafa karışıklığı yaşama, gözlerini sürekli ve hızlı hareket ettirmesi, başını sallama, daire çizerek yürüme belirtileri ciddi belirtilerdir.

Bu belirtiler işin boyutunun ciddi olduğunu gösterir. Ayrıca zor fark edilen kas seğirmesi ve titreme gözlemlendiğinde hastalıkta ilerleme olduğu anlaşılmalıdır. Bu nedenle kedinizde böyle belirtiler gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıkların Tanısı

Kedide nörolojik hastalık tanısı konulabilmesi için ayrıntılı bir muayene gereklidir. Veteriner hekim ilk olarak kedinin hastalık geçmişi hakkında sahibine sorular sorar. Akabinde detaylı bir fiziksel muayene gelir. Fiziksel muayene sırasında kedide refleks kontrolü, göz muayenesi, ağrının değerlendirilmesi işlemleri yer alır. Laboratuvar tahlilleri istenir. Bu tahliller kan tahlili, idrar tahlili ve nörolojik testlerdir.

Tiroit ve tüm tümör olup olmadığını araştırmak için tiroit testi ve MR ya da Bilgisayarlı tomografi testi de tahliller arasına alınabilir.

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıklar

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıklar

Çeşitli nörolojik hastalıklar vardır. Bu hastalıklar travma sonucu oluşabildiği gibi bir hastalık sonucu veya doğuştan gelen bir bozuklukta olabilir. Burada en yaygın olanları ele alınmıştır.

Epilepsi: İnsanlar da olduğu gibi kedilerde de görülen bir nörolojik hastalıktır. Ve kedilerde en çok görülen nörolojik rahatsızlıklar arasında yer alır.

Menenjiyom: Neoplastik bir hastalıktır. Kedinin beyin zarındaki oluşan tümöre denir. Genellikle yaşlı kedilerde görülen bir hastalıktır. İyi huylu bir tümördür. Çok fazla büyüdüğünde beyine baskı yaparak zarar verme ihtimali vardır. Cerrahi tedavi ile müdahale edilir.

Glioma: Bir diğer neoplastik hastalıktır. Beynin daha derinlerinde görülen bir tümörüdür. Bu nedenle cerrahi tedavi zor ve risklidir.

Enfeksiyöz Peritonitisi: Bazı durumlarda kedilerde nörolojik bozukluklara yol açan bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon sonucu iç kulakta meydana gelen bakteriyel enfeksiyon beyne sızar ve nörolojik bir patoloji oluşturur. Bu enfeksiyonun kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle kedilerde düzenli enfeksiyon kontrolü yapılması önem arz eder.

Progresif Dejeneratif Bozukluk: yaşlı kedilerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalık beyin hücrelerinin ölmesine neden olur. İnsanlardaki Alzheimer hastalığına oldukça benzer bir patolojik hastalıktır.

Birçok hastalık doğrudan nörolojik hastalık olmasa da hastalığın ilerlemesi ile birlikte nörolojik hastalığa evirilme tehlikesi vardır. Özellikle kulakta veya vücutta oluşan iltihaplı hastalıklar beyin, omurilik ve sinirlere nüksettiğinde beyinde ve vücutta fonksiyon kayıplarına neden olur.

Hiperestezi: Kedide derinin bil bölümünde şişlik görülmesidir. Genellikle kuyruk altında görülür. Nedeni spinal artrit, parazit, alerji ve mantar enfeksiyonları olabilir.

Bu hastalık kedilerde kaygı ve stres vb. Gibi psikolojik hastalıklara neden olur.

Wobbly Sendromu (Spastik Kedi Sendromu): Serebellar hipoplazi olarak da bilinir. Doğuştan gelen kalıtsal bir hastalıktır. Beyinde bulunan Serebellumda meydana gelen bir patolojik olgu nedeniyle ortaya çıkar. Serebellum vücudun istemsiz hareketlerini kontrol etmekten sorumlu bir bölgedir. Burada yaşanan sorun kas hareketlerini olumsuz etkiler. Bu hastalığa sahip olan kediler yürürken düşme korkusu yaşadıkları için bacaklarının genişçe açarak ve bir yerden destek alma ihtiyacı duyarak duvara yaslanarak hareket ederler. Kesin tedavisi yoktur.

Kedilerde Görülen Nörolojik Hastalıkların Tedavisi

Tedavi, tanı ve teşhis den sonra gelen iyileştirmeye yönelik yapılan bir klinik aşamadır. Tanısı konulan hastalığa göre tedavide değişiklik olur.

Nöbet bozukluklarının tedavisinde, tanı genellikle Epilepsi hastalığıdır. Bu nedenle ilaç tedavisi uygulanır. Hekim kontrolünde ilaçlar günlük olarak kediye verilir. Belli aralıklarla veteriner hekim kediyi kontrol için çağırır.

Enfeksiyon tedavisinde, bağışıklık sisteminde bir sıkıntı olma ihtimali vardır. Burada tedavi enfeksiyonu kurutma ve bağışıklık sistemini güçlendirme aşamalarını kapsar. Antibiyotik, kortikosteroid ilaçlar kullanılır. Kedinin bakımı, sıvı uygulaması, oluşan ağrının giderilmesi ve besin takviyeleri için bir çizelge önerir.

Bilişsel işlev bozukluklarında tedavi yoktur. Daha çok hastalığın ilerlemesini önlemek amaçlı ilaç takviyeleri verilir. Düzenli beslenme programı hazırlanır.

Kulaklarda görülen rahatsızlıklarda kulak damlaları, ilaç takviyeleri ve düzenli kulak bakımı aşamaları uygulanır. Omurilikte görülen hastalıklarda, hastalığın seyri hafifse yani hala yürüyebiliyorsa ilaçlar, kas gevşeticiler uygulanır. Ağır vakalarda cerrahi yöntem uygulanır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu