Evcil Marketim
Köpek SağlığıKöpekKöpek Bakımı

Köpeklerde Diyabet

Köpeklerde diyabet, beş yaş üzeri orta yaşlı köpeklerde daha fazla görülen, kronik bir rahatsızlıktır. Nadir koşularda genç yavruları etkisi altına alır. İnsanlar için Tip 1 ve 2 olarak ayrılan diyabet rahatsızlığı köpeklerde de Tip 1 ve 2 kategorileri altında ele alınır. Köpeklerde diyabet rahatsızlığına yönelik tüm detayları ve belirtilerini yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Diyabet Çeşitleri

Köpeklerde görülen diyabet rahatsızlığının tipleri şu yöndedir:

  • Tip 1 diyabet: Yetersiz insülin seviyesine sahip olan köpeklerde görülür.
  • Tip 2 diyabet: İnsüline yetersiz yanıt veren köpeklerde ortaya çıkar. Tip 1 diyabetten daha sık görülür.

Bu iki farklı diyabet tipi köpeklerde görülebilir.

Köpeklerde Diyabet Çeşitleri
Köpeklerde Diyabet Çeşitleri

Köpeklerde Diyabet Nasıl Sonuçlar Doğurabilir?

Diyabet metabolik bir rahatsızlık olarak tanımlanır. Metabolizma ise vücudun tüketilen besinlerden enerji etme sürecini ifade eder.

Yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerden oluşan besinler sindirim sistemi sayesinde vücuda enerji veren şeker ve asitlere ayrılmaktadır. Metabolik bozukluklardan biri olan diyabet ise bu sürecin sağlıklı ilerlemesini önler.

Vücutta anormal kimyasal reaksiyonlara sebep verebilen diyabet, ilerleyen safhada karaciğer ve pankreas gibi organların işlevlerinin bozulmasına sebep verebilir. Bu yüzden köpeklerde diyabet tedavi kapsamında kontrol edilmeli ve risklerin önüne geçilmelidir.

Köpeklerde Diyabet Nasıl Sonuçlar Doğurabilir?
Köpeklerde Diyabet Nasıl Sonuçlar Doğurabilir?

Köpeklerde Diyabetin Tedavisi Var mı?

Köpeklerde saptanan diyabet rahatsızlığı için kesin bir tedavi bulunmazken, diyabetin etkili şekilde yönetilmesi hedeflenir. Diyabet rahatsızlığının tedavi kapsamında yönetilmesi halinde köpeklerin yaşam tarzları korunur ve hayat kalitelerinde bir değişim olmaz.

Özel köpek mamalarının tüketiminin sağlanması ve insülin tedavisinin uygulanması tedavinin adımlarıdır. Diyabet tedavi altında kontrol edilmezse, köpeklerde ek sağlık sorunları ortaya çıkabilir ve hayatı daha zorlu, karmaşık bir hal alır.

Köpeklerde Diyabetin Tedavisi Var mı?
Köpeklerde Diyabetin Tedavisi Var mı?

Köpeklerde Diyabet Tedavisinin Amacı Nedir?

Köpeklerde görülen diyabete yönelik tedavinin temel amacı glikoz seviyesini uygun aralıkta tutmaktır. Karbonhidratlarda bulunan bir şeker tipi olan glikoz, organlar ve vücut hücreleri için enerji kaynağıdır. Glikoz bağırsaklar sayesinde kana emilir. Ardından vücuda taşınır.

Normal şartlar altında glikoz seviyesi 80-120 mg/dl olmalıdır. Yüksek kalorili, dengesiz beslenme ardından glikoz, 250-300 mg/dl seviyesine çıkış yapabilir. Eğer köpek diyabet hastasıysa ve tedavi şartlarından yararlanmıyorsa glikoz seviyesi, 400 mg/dl üzerine çıkış yapabilir. Bu riski önlemek amacıyla veteriner hekimden uygun tedavi alınmalıdır. Tedavinin yapılmaması nöbetlere ve hasara yol açabilir.

Tüm bunlara bağlı olarak tedavinin amacı glikoz seviyesini uygun aralıkta tutmakken bu işlemin anahtarı ise köpeğe uygun beslenme planını uygulamaktır. Köpeğin gıda alımı, aktiviteleri, insülin enjeksiyonları gibi farklı tedavi adımları veteriner hekimce yönetilir.

Köpeklerde Diyabet Tedavisinin Amacı Nedir?
Köpeklerde Diyabet Tedavisinin Amacı Nedir?

Köpeklerde Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabet, pankreas yetersiz insülin üretimi gerçekleştirdiğinde oluşmaktadır. Köpeğin kan şekeri seviyelerinin sağlıklı şekilde düzenlenmesi için yeterli insülinin üretilemediği görülür. Bu durumda köpeğin karşılaşabileceği hayati tehlikeleri önlemek ve tedavisini sağlamak için harici insülin enjeksiyonundan yararlanılır.

Köpeklerde Tip 1 Diyabet
Köpeklerde Tip 1 Diyabet

Köpeklerde Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet, insülin üretiminin bozulması ve hormonların yetersiz yanıtları vermesi halinde ortaya çıkar. Rahatsızlık halinde, pankreas yeterli düzeyde insülin üretse de insülin kan dolaşımından ve hücrelerden glikozu alamamaktadır. Tip 2 diyabette Tip 1 diyabet gibi veteriner hekimlerin müdahaleleri sonunda kontrol altına alınabilir.

Köpeklerde Tip 2 Diyabet
Köpeklerde Tip 2 Diyabet

Köpeklerde Gebelik Diyabeti

Gestasyonel diyabet olarak da bilinen köpeklerde gebelik diyabeti, kızgınlık döneminde veya gebelikte ortaya çıkabilen, geçici olan diyabet tipidir. Kızgınlık ortadan kalktıktan veya doğum yapıldıktan sonra bu diyabet tipi de ortadan kalkar. Tip 1 ve 2 diyabet türleri içerisinde sınıflandırılamaz.

Köpeklerde Gebelik Diyabeti
Köpeklerde Gebelik Diyabeti

Köpeklerde Diyabet Belirtileri Neler?

Köpekler eğer diyabet için ifade edilen semptomları gösteriyorlarsa en kısa sürede veteriner hekime gösterilmeleri gerekir. Köpeklerin diyabet rahatsızlığına yakalanmaları halinde ortaya çıkan belirtiler şu yöndedir:

  • İştahta artış,
  • Yemek ardından kusma,
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu,
  • Su tüketiminde artış,
  • Ani kilo kaybı,
  • Uyku süresinde artış,
  • Gözde katarakt oluşması,
  • Cilt enfeksiyonlarının görülmesi,
  • Tüylerde bozulma, kötü görünüm,
  • İdrara sık çıkma,
  • Burun ve dilde kuruluk,

Bu gibi semptomlar halinde diyabet rahatsızlığından söz edilir. Semptomlar köpeklerin günlük yaşamlarında daha fazla stres altında kalmalarına sebep olacağından en kısa dönemde tedavi koşullarından yararlanılması önerilir. Özellikle bir kaç semptom bir arada görülüyorsa, vakit kaybedilmemesi doğru olacaktır.

Köpeklerde Diyabet Belirtileri Neler?
Köpeklerde Diyabet Belirtileri Neler?

Köpeklerde Diyabet İçin Diyet Tedavisi Nedir?

Köpeklerde görülen diyabetin tedavi kapsamında uygun bir diyetin izlenmesi yer alır. Remisyon gerçekleşmediği için tedavi süreci ömür boyu devam eder. Düzenli insülin alımının yanında diyet bileşeninden yardım alınması önemlidir. Diyabetik köpeklere günlük veya 2 günde bir olmak üzere insülin enjeksiyonu yapılacak ve diyet düzenli olarak uygulanacaktır.

Diyabetik köpeklerin sağlıklı ve fit bir vücut kompozisyonuna sahip olmaları avantaj sağlar ve buna bağlı olarak uygun diyet izlenir. Köpeğin aktivite düzeyine bakılması ardından gerekli diyet planı hazırlanır. Diyet insülin seviyesinin de sağlıklı şekilde kontrol edilmesin büyük rol oynar. Özellikle düşük karbonhidratlı özel köpek mamaları diyete dahil edilir. Çünkü bu mamalar, köpeğin kan dolaşımına normalden daha yavaş şekilde salgılanan düşük karbonhidratlı besin gurubunu oluştururlar.

Köpeklerde Diyabet İçin Diyet Tedavisi Nedir?
Köpeklerde Diyabet İçin Diyet Tedavisi Nedir?

Köpeklerde Diyabet Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Köpeklerde diyabet tedavisi kapsamında kontrol mekanizması devreye alınmazsa, tedavi ihmal edilirse;

  • Karaciğer büyümesi,
  • Katarakt,
  • Uyuşukluk,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Nöbet,
  • İdrar yolu enfeksiyonunda devamlılık,
  • Dehidrasyon,
  • Tatlı kokuya sahip, kötü kokan nefes,
  • Kusma,
  • Akut rahatsızlık tipleri,
  • Nefes almada zorluk gibi problemler ek olarak ortaya çıkabilir.

Köpeklerin yaşam kalitelerini devam ettirmek, ek rahatsızlıkların risklerini ortadan kaldırmak için tedaviden yararlanılmalıdır. Tedavi kapsamında aynı zamanda veteriner hekimin önerdiği egzersizler de köpeklere yaptırılmalı ve sağlıklı bir aktivite süreci geçirilmelidir. Veteriner hekim tedavisi kapsamında diyabetik köpekler çok daha sağlıklı bir yaşam süresi geçirirken, rahatsızlığın zorlu semptomlarını geri bırakabilirler.

Köpeklerde Diyabet Tedavi Edilmezse Neler Olur?
Köpeklerde Diyabet Tedavi Edilmezse Neler Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.