Evcil Marketim
Kuş

Kuşlarda Astım Hastalığı

Kuşlarda çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları görülmektedir. Kuşlarda astım hastalığı en büyük sorunlardan birisi olarak görülüyordu. Önceden astım hastalığı için bir tedavi yöntemi yokken, son zamanlarda, bazı ilaç tedavilerinin iyi geldiği bilinmektedir. Kafes kuşları çok sık aralıklarla solunum sistemi enfeksiyonlarına yakalanabilmektedir. Bunun nedeni kuşun üşütmesi ya da hava akımına maruz alması, çeşitli enfeksiyonları kapmasına bağlıdır. Evde beslenen kuşların hareketleri takip edilerek, hastalık durumu olup olmadığı gözlemlenebilecektir. Astım hastalığında, ele alındığında, kasılma ve aşırı heyecan gösterme, ağzını sürekli açıp kapatma, uçmama, sürekli tünek durma, daha az nefes alma gibi durumlar gözlemlenebilecektir.

Kuşlarda Astım Hastalığı
Kuşlarda Astım Hastalığı

Astım Hastalığı Nedenleri

Kuşlarda astım hastalığı nedenleri, bakımsızlık, kirli ve tozlu ortam, elverişsiz koşullara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kuşlarda görülen yerleşmiş bronşit ve nezle gibi hastalıklar ilerlediğinde astıma dönüşebilecektir. Kuşların bakımsız kalması ve hastalıkların tedavi edilmemesi, solunum yolu enfeksiyonlarını yaşamalarına neden olabilecektir. Solunum yolu enfeksiyonları ilerlediğinde, iyileşme sürece uzayacak ve astım rahatsızlığı başka sorunlara ortaya çıkartabilecektir. Kafeste beslediğiniz kuşun solunum yolu hastalıklarına yakalanmaması için kafesin konulduğu ortamın her zaman temiz ve havadar olması önemlidir. Kuşun üşütmesi ve bunun kısa sürede tedavi edilmemesi, rahatsızlığın astım hastalığına dönüşmesine neden olabilecektir.

Astım Hastalığı Belirtileri

Kuşlar beslenirken, yeme alışkanlıkları, kafes içi hareketleri, vücut ısıları, gaga ve göz çevreleri, tüylerinin yapısı sürekli gözlemlenmelidir.

Kuşlarda astım hastalığı olduğunun anlaşılabilmesi için şu belirtilerin gözlemlenmesi gerekiyor.

  • Soluk almada zorluk çekmesi,
  • Hırıltılı ve sık sık soluma,
  • Ötüş kalitesinin düşmesi,
  • Ötme alışkanlığını bırakması,

Bu belirtiler, kuştun astım hastalığı yaşadığını gösterecektir. Kuşun sağlığına kavuşabilmesi ve tedavi edilebilmesi için astım hastalığının kronikleşmiş duruma gelmemesine dikkat edilmelidir. Astım hastalığı, hemen tedavi edilmeye başlanılması gereken önemli rahatsızlıklardan birisidir. Kuşlarda bu belirtilerden birisi görüldüğünde, hemen veteriner hekim ile görüşülmeli ve gerekli tedavi işlemlerine hemen başlanılmalıdır. Kuşlarda, uzun süren bronşitler sonucunda astım ortaya çıktığı bilinmektedir.

Astım Tedavisi

Kuşlarda astım hastalığı tedavi yolları hastalığın seviyesine göre değişmektedir. Veteriner hekimler, yaptıkları muayene ve teşhislere göre tedavi yöntemlerini belirlemektedir. Kafes kuşlarında, kronikleşmiş hale gelmiş olan astım hastalıkları için kesin bir tedavi olmadığı bilinmektedir. Kuşlardaki solunum yolu sorunları, henüz bronşit aşamasında ve hastalığın ilk evresinde iken yapılacak olan bakımlar, astım hastalığını önleyecek ve tedavi edecektir.

Kuşlarda görülen astım hastalığı başlangıç aşamasında, nane ruhu, mentol ve okaliptüs buğusu yöntemi ile nefes açma çalışmaları ile kısa sürede iyileşme gösterilmesi sağlanabilecektir. Veteriner hekimler, astım başlangıçlarında, bronşit tedavi yöntemlerini kullanmaktadır. Buğu yönteminin kullanılması, iyileşme sürecini kısaltacak ve kuşun rahatlamasını sağlayacaktır. Buğulama işlemi, sıcak bir taş üzerine konulan metal kap içerisindeki kaynar su içine buğu oluşturacak nefes açıcılardan birisi damlatılarak yapılmaktadır.

Solunum Yolu Rahatsızlıkları

Kuşlarda, solumun yolu rahatsızlıkları yaşandığı görüldüğünde, kuş alıştırılarak ele alınmalı ve vücut kontrolleri yapılmalıdır. Astım hastalığına yol açabilecek solunum yolu rahatsızlıkları, aşırı vitaminler, uygun olmayan gıdalar, ev gıdası tüketiminin fazla olması, kuşlarda göğüs kasları yağlanmasına neden olacaktır.

Göğüs kaslarında meydana gelen aşırı yağlanmalar, solunum yolu problemlerine neden olabilecektir. Bu rahatsızlıklar, kuşlarda genel olarak astım olarak bilinmektedir. Astım olarak bilinen nefes alma zorluğu kuşlarda kalp problemlerine neden olabilecektir. Yanlış beslenme, dolaşım sorununa bağlı olarak solunum yetmezliğine ve astıma neden olurken, kuşun sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Kuşlarda Soğuk Algınlığı

Doğada yaşayan kuşlar ile kafeste yaşayan kuşların özellikleri farklıdır. Kafeste yaşayan kuşların soğuğa karşı dayanıklılıkları daha düşüktür. Bunun için çoğu zaman soğuk algınlığı rahatsızlıkları görülebilecektir. Kuşlarda soğuk algınlığı belirtileri, tüylerinde kabarma, uyuşukluk hali, bir köşeye çekilip hareketsiz durma, yem yememe gibi kendisini gösterebilecektir. Kuşun bulunduğu ortamda yaşanılacak anı ısı değişimleri soğuk algınlığına ve kuşun şoka girmesine neden olabilecektir. Tedavi edilmeyen soğuk algınlığı, enfeksiyona ve astıma dönüşebilecektir. Bunun için soğuk algınlığı belirtileri görüldüğünde tedaviye hemen başlanmalıdır.

Soğuk Algınlığı Nedenleri

Astım hastalığının başlangıcı soğuk algınlığı ve yanlış beslenmeye bağlıdır. Birçok hastalığın nedeni olarak görülen soğuk algınlığının nedenleri, kafesin sıcak odadan soğuk odaya taşınması, gece ve gündüz sıcaklık farkları, soğuk suyla yaptırılan banyolardır. Tedavi edilmeyen soğuk algınlıkları, kuşlarda, bronşit, zatürre, astım ve verem gibi hastalıklara neden olabilecektir. Soğuk algınlığına karşı uygulanacak tedavi yöntemleri arasında ilk işlem kuşun normal oda sıcaklığı bulanan bir ortama bulundurulmasıdır.

Kuşlarda Astım Hastalığı
Kuşlarda Astım Hastalığı

Kuşlarda Görülen Nezle Hastalığı

Kuşlar soğuk algınlığına bağlı olarak nezle hastalığına yakalanabilecektir. Kuşların burunlarında akıntı, gözlerinde kızarıklık ve çapak oluşumu bunun ilk belirtileridir. İlk belirtiler görüldüğü anda tedavi edilmesi gerekiyor. Kuşlarda görülen nezle önemsenmez ve tedavi edilmez ise kuşun nefes almasını zorlaştırmaya ve hastalığın astıma dönüşmesine neden olabilecektir. Nezle hastalığının nedenleri arasında, viral enfeksiyonlar yer almakta ve viral enfeksiyon olduğu için bulaştırıcı özelliği bulunmaktadır. Hasta olan kuştan diğer kuşlara bulaşması çok hızlı olacaktır. Nezle ve soğuk algınlığı türü rahatsızlıkların tedavisi kolaydır ve vitamin takviyesi, sıcak ortam kısa sürede iyileşme sağlayacaktır.

Kuşlarda Nefes Alma Zorluğu

Kuşlarda nefes alma zorluğu olarak bilinen astım hastalığının başlangıcı, bronşit hastalığıdır. Bronşit hastalığının en belirgin özellikleri, kuşun sık nefes alıp vermeye çalışması, nefes almada zorluk çekmesi, nefes alırken hırıltı sesinin duyulmasıdır. Bronşit hastalığı ilk görülmeye başlandığında, kuşta ateşlenme görülebilecektir.

Bronşit hastalığı tedavi edilmediğinde, astım ya da verem hastalına dönüşebilecek, kuş için ölümcül olabilecektir. Bronşit hastalığının asıl nedenleri arasında, aşırı üşütmeye bağlı soğuk algınlığıdır. Solumun yollarında meydana gelen iltihaplanma, nefes almayı zorlaştıracaktır. Tedavi edilmediğinde, kronik astıma dönüşecek, tedavi edilemez boyuta gelecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.