AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Vatoz

Evcil Marketim

 

Vatoz türü, Chordata şubesindeki balıkları tanımlar. Vahşi ve evcil olarak genel ayrım yapılabilir. Fiziksel yapısıyla yırtıcı özellik taşıyan cinsler okyanus, deniz, nehir sularında görülebilir. Güney Amerika kıyıları türün başlıca yaşam alanıdır.

Vatozları Yakından Tanıyalım – YouTube

Yırtıcı olanlar elektrik üretir. Büyük balıkların saldırması halinde akım vererek korunurlar. Köpekbalıklarından korunmada dikenli kuyruklar işlevseldir. Türün dikenli mensuplarında sivri kuyruk ucu vardır. Zehirli veya zehirsiz olabilen iğneler, saldırganları korkutur.

Vatoz Balığı

Balığın gövdesi yassıdır. Sağ ve soldaki yüzgeçlere doğru vücut incelir. Gözler gövdenin üzerinde, ağız altındadır. Beden, yukarıdan bakınca alt köşesi yuvarlak bir üçgeni andırır. İnce ve kıvrak yapılı bu canlı derinlerde yaşar. Nadiren sahile çıktığı görülebilir.

Tropikal bölgelerde balığın zehrinden kaynaklı yaralanmalar sıktır. Büyük türler, elektrik akımıyla ölüm tehlikesi oluşturur. Evde vatoz beslenir mi diyorsanız, Chordata şubesinin küçük üyelerini değerlendirebilirsiniz.

Yırtıcı üyeler devasa akvaryumlar gerektirir. Büyük balıkları tehlike sayarlar. Akvaryum merkezlerinde, güvenlik önlemleriyle beslenirler. Doğal ortamda yetişmiş deniz bitkileri ve dip böcekleri ana besinlerdir. Ev koşulları balığın ihtiyaçlarına cevap vermeyebilir.

 

Zehirli ve iğneli olanlar Chondricthyes sınıfındadır. Akvaryumda yaşayabilenler Teleostei sınıfında bulunur. Chondricthyes grubunun yaygın rengi gri ve beyazdır. Teleostei sınıfı benekli balıklardan oluşur. Siyah gövdeyi kahverengi, sarı, bej, beyaz lekeler kaplar.

Evcil olanlara cüce vatoz denir. Akvaryum diplerinde gezinir, cama yapışarak istirahat eder. Sakim olduğundan akvrayum ahalisine zarar vermez. Yem ihtiyacı yoğun değildir. Uzunluğu 10 – 15 santimetredir. Taşlı ve bitkili akvaryumdan hoşlanır. Bitkisel yemleri sever.

Vahşi ve büyük olanlar, kuyrukla birlikte 60 – 100 santimetredir. Okyanuslarda 150 santimetreyi aşkın balıklar görülebilir. Dişleri sivri sayılmaz. Çiftleşme döneminde erkeklerin diş yapısı kalınlaşır. Çiftleşirken vücudun sabit kalması için, erkek dişleriyle eşini tutar.

Vatoz Balığı Özellikleri

Vatoz Balığı ÖzellikleriBu balık, rengiyle ayırt edilebilen türlere sahiptir. Büyük bireyler açık renklidir. Gri ve mavi olanların saldırganlık düzeyi fazladır. Kıyıya ulaşarak insanları yaralayanlar genelde yavrudur.

Türkiye denizlerinde rastlanmayan tür, nadiren Ege ve Akdeniz kıyılarına çıkabilmektedir. Akvaryum yaşantısı büyük balıklara uygun sayılmaz. Ev tipi beslenmeye adapte olanlar, küçük cinslerdir.

Sıcak denizler birincil yaşam alanıdır. Büyük veya küçük vatoz, soğuk suyu sevmez. Bu sebeple Karadeniz kıyılarında sık görülmez. Cüce olarak bilinenler zararsızdır ve süs balığı boyutlarındadır.

Tür üyelerinde gövde yapısı ortaktır. Düz vücut, kum altına gizlenmeyi sağlar. Sabah taş aralarına, kum içine, sık bitkiler arasına gizlenirler. Işığın az olduğu vakitlerde avlanırlar.

Dişleri sivri değildir. Avlanırken ağızdan çok kuyruklarını kullanırlar. İnce kuyruk, düşmanların ısırıp koparamayacağı kadar hızlıdır. Üretilen elektrik, düşmanda şok etkisi yaratır.

Akvaryuma uygun bu cüce balıkları elektriksizdir. Çoğunlukla kuyrukları bulunmaz. Isırma eğilimi göstermezler. Sık dışkılamamaları, suda biriken atıklarla beslenmeleri avantaj sağlar.

Vahşi balıklar hepçildir. Küçük balıklarla ve iri yosunlarla beslenirler. Cücelerde etçillik yaygın sayılmaz. Deniz bitkileri başlıca besinleridir. Akvaryumunuzda türün cüce mensupları bulunuyorsa, bitkisel yem kullanabilirsiniz.

Et yemleri büyüme hızını artırır. Protein, kalsiyum, fosfor içeren yemler hastalık riskini azaltır. Hamsi ve mezgit etiyle yapılan hafif yemler akvaryum vatozuna uygundur. Vatoz fiyatları değişkendir. Yavru ve yetişkin balıklara farklı ücretlendirme yapılır.

Renk ve gelişim hızı ölçüttür. Dikkat çeken deri motifleri, nadir renk kombinasyonları fiyata etki eder. Sarı – siyah, pembe – siyah, kırmızı – siyah, açık yeşil – siyah öne çıkan renklerdir.

Akvaryumdaki suyu temizlemesi, zararsız ve uysal olması, küçük boyutu cüce vatozun artılarıdır. Kalabalık akvaryumlarda en az bir adet bulundurulması yarar sunabilir. Yetişkin vatoz tekli satılırken, yavrularda çoklu satım yaygındır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu