AkvaryumAkvaryum BalıklarıBalık Bakımı

Velifera

Velifera Balığı

Evcil Marketim

Velifera balığının anavatanı Orta Amerika olup canlı doğurganlar sınıfına giren bir türdür. Tuzlu ve tatlı sularda yaşayabilen Velifere balıkları için bu nedenle akvaryum sularına 10 litrede 2-3 çay kaşığı tuz atılmasında fayda bulunur.

Velifera Kur Dansı – YouTube

Hafif akıntılı nehirlerde yaşayan Veliferalar etçil ve otçul beslenme gösterirler. Su tabanında yer alan küçük canlılar ve yosunlarla beslenirler. Erkek olan Velifer balıkları renkli olup üst yüzgeçleri gelişkin iken gonopodları bulunur. Dişi olanlarda gonopod bulunmaz. En fazla büyüdükleri boy ise 15 cm civarıdır.

Velifere balığının ana besin maddesi bitkilerdir. Yosunlarla beslenebilen balık türünün ana besin maddesi bitkiler iken sivrisinek larvası, pupa, su omurgasızları ve algleri de tüketebilirler.

Ayırt edici özellikleri arasında gövdelerinin dikdörtgen olması bulunur. Başları küçük olan Velifara balıklarının vücutlarında herhangi bir çıkıntı bulunmaz. Sırt yüzgeçleri erkeklerde oldukça geniş ve büyüktür.

Vücutlarının her iki yanındaki sırt yüzgeçlerinde noktalı desenler yer alır. Üretimleri insan kontrolleri altında olan Velifara balıklarında renk çeşitliliği oldukça fazladır. Özellikle üreme dönemlerinde renkleri erkeklerde yeşilimsi bir hal alırken vücutları genel olarak gri renktedir.

Genel olarak bitkilerin yoğun olduğu bölgelerde yaşamayı severler. Avcılardan ve tehlikelerden korunmak için bu alanları seçerlerken aynı zamanda oksijensiz alanlarda da kolaylıkla yaşayabilme özellikleri bulunur.

Velifera Akvaryumu

Velifera Akvaryumu

Velifera balıklarının düzgün gelişebilmeleri için mutlaka yüksek bir akvaryuma ihtiyaçları bulunur. 24-28 derece sıcaklıkta olması gereken akvaryum bol akıntılı olmalıdır. En az 80 litre akvaryum kapasitesi bulunmalıdır. Akvaryum içerisinde 3 dişi bir erkek bulundurmak önemli olup gruplar halinde beslenmeleri önerilir.

Yemleme ve beslenme konusunda kolay olan Velifera balıkları yosun olmayan ortamlarda ıspanak yapraklarıyla da beslenebilirler. Saldırgan balıklarla bir arada bulunması önerilmeyen bir türdür.

Velifera Fiyatları

Velifera balıklarının üretimleri ve doğumları zor olmasından dolayı maliyetleri farklılık gösteren balık türlerindendir. Doğurganlıkları, yaşları ve cinsiyetleri dikkate alınarak fiyatların belirlenmesi gerekir. Uygun ortamların sağlanarak ve tüm detaylarıyla yaşamları hakkında bilgi alarak balık alımı yapılması bu nedenle önem taşır.

Fiyatlar hakkında bilgilerin edinilmesinin ardından mutlaka yaşamaları gereken ortamlar hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır.

Velifera Doğum

Velifera Doğum

Bu balıkların doğumu ve üretimleri diğer balıklara göre biraz daha zordur. Dişiler 2 ayda bir ortalama 10-50 adet kadar yavru doğurabilirler. Yavruları iri olup kendi yavrularına zararları olmaz. Başka bir balık türü ile aynı ortamda değillerse doğum yaparken dişiyi ayırmak gerekmez.

Bu balıkların doğumları sırasında başka balıklarla bir arada olması durumunda dişilerin 20 litrelik başka bir akvaryuma alınması önerilir.

Velifera Üretimi

Velifera balıklarının üretimleri Moli balıklarında olduğu gibi yavruluk dönemlerinde yapılmamalıdır. Bu durumun nedeni ise ölü doğumların olabileceği, yavruların erkek olabilecekleri ya da hamile olan balıkların stresten ölebilecekleri söz konusu olabilir.

Bu balıklar 6 aylık olduklarında üremeye hazır hale gelmiş demektir. Bu dönem sonrasında üretimleri gerçekleştirilmelidir.

Velifera Ne Kadar Zamanda Büyür?

Bu balıklar uzun ömürlü olan bir canlı türü değildir. Cinsel olgunluğa ulaştıkları zamandan sonra en fazla 1 yıl kadar yaşayabilirler. Ömürlerinin uzun olması ise çevre koşullarıyla doğru orantılıdır. Bakımları ve beslenmeleri yanı sıra bulundukları ortam uygun ise yaşayabilme ihtimalleri artacaktır.

İlginizi Çekebilir: Frontoza – Frontoza Burundi kolonisi nasıl kurulur (patigen.com)

1 yaşına ulaşan erkek Veliferlar 1-1,5 cm boyunda olabilirken dişi olan bu balıklar 1-5 cm arasında değişen boyutlara sahip olurlar. Bulundukları ortama bağlı olarak kalabalık bir akvaryumda yaşıyorlarsa; yetişkin erkekler daha büyük ve uzun boyutlara ulaşırken dişiler daha küçük ve kısa kalırlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu