Kaplumbağaların Ömrü Ne Kadardır?
Kaplumbağaların ömrü, insan ömründen bile uzun olabiliyor. Bazı kaplumbağalar 40 yaşına kadar yaşayabilir iken bazıları, ağza zor 100 yıldan fazla yaşayabilmekte. Bu kaplumbağanın cinsine göre farklılık gösterir.
Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir?
Kaplumbağaların özelliklerine değinecek olursak en başta pek bilinmeyen bir özelliği ile başlayalım.
- Dişi kaplumbağalar erkek olmadan yumurtlayabilir. Aynı tavuklar gibi dişi kaplumbağalar da bir erkek olmadan “döllenmemiş” yumurta üretebilir. Fakat bu döllenmemiş yumurtaların haliyle yavruya dönüşemeyeceğini bilmeniz de fayda var.
- Bütün kaplumbağalar yüzemez. Tosbağaların yüzmekten hoşlanmadığı ve / veya karada yaşadığı bilinir. Ama yüzmekten pek hoşlanmayan bir türlerde vardır. Örnek verecek olursak, kutu kaplumbağaları hidrasyon amacıyla suya ihtiyaç duymaktadır fakat hayatının büyük bir çoğunluğunu karada yaşamakla geçirir.
- Kaplumbağalar sahiplerini tanıyabilirler. Çoğu kaplumbağa sahibi bunu bilmese de, kaplumbağalar kendilerini besleyen sahiplerinin sesini ve / veya görüntüsünü ayırt edebilir ve / veya tanıyabilir. Bunun ile alakalı evcil kaplumbağaların sahipleri yanlarına gelince yüzeye doğru yüzmelerin den bahsedilir.
- En küçük kaplumbağalar bile yaşamak için geniş bir alana ihtiyaç duyar. Eğer bir kaplumbağa edindi iseniz, satıcı kişinin size kaplumbağayı içinde barındıracağınız alanın, yetişkin bir kaplumbağa boyutunun 5 katı olması gerektiğini söylemiş olabilir. Kaplumbağa ne kadar büyür ise, ihtiyaç duyacağı alan da o kadar büyüyecektir.
- Su kaplumbağaların bile karaya ihtiyacı vardır. Evcil su kaplumbağaları çoğunlukla su dolu kaplarda yaşamını sürdürür. Bunun sebebi haliyle yaşamlarının çoğunu yüzerek geçirmesidir. Fakat su kaplumbağaların nadiren de olsa kurulanma ihtiyacı hissettikleri bilinmekte, bu yüzden akvaryum içinde kaplumbağa için kurulanabileceği bir alan yaratmak kaplumbağanız için çok iyi olacaktır.
Kaplumbağaların özellikleri türden türe değişse de genel olan özellikler bu şekilde idi.
Kaplumbağaların Yaşını Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Öncelikle doğru ve düzenli beslenme ile kaplumbağaların ömrü belirlenir. Doğru beslenme kaplumbağanın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gereklidir. Kaplumbağaların beslenmeleri türünden türüne değişiklik gösterir. Ufak bir örnek verecek olursak, yumuşak kabuklu olarak adlandırılan kaplumbağalar daha çok et ve / veya balık yerken, kırmızı yanaklı su kaplumbağaları, yumuşak kabukluların aksine böcek, sebze ve / veya balık karışımı ile beslenmekte.
Bu yüzden kaplumbağanın türüne göre nasıl beslendiği detaylı bir şekilde araştırılmalı. Pelet ve taze yiyecekler ile pek çok kaplumbağa sağlıklı bir ömür geçirebilir, tabi bu yiyeceklerin oranını doğru belirlemeniz gerekmekte. Kaplumbağalar da çok görülen bazı hastalıklar doğru beslenme ile önlenebilir. Örnek verecek olursa A vitamini eksikliği kaplumbağalarda çok sık görülen bir hastalıktır ve doğru beslenme ile önlenebilir.
Kaplumbağaların Yaşını Nasıl Anlarız?
Kaplumbağanıza en iyi şekilde bakmak ve ömrünün uzun olmasını istiyor iseniz, yaşını bilmeniz gerekmekte. Çünkü her canlının farklı yaş evrelerinde, farklı bir bakım ve beslenme ihtiyaçları vardır. Kaplumbağaların yaşını anlamak, düşünülenden çok daha kolay. Kaplumbağaların ömrü, kaplumbağanın kabuğuna işlenmiştir, yani yaşını anlamak için kaplumbağanın kabuğunun üstünde ki çizgileri saymak gerekmekte. Tıpkı ağaçların yaşını anlayabilmemiz için nasıl kabuklarına bakıyor isek kaplumbağalar içinde aynısı yapacağız. Kaplumbağanın kabuğu, hayvanın omurga ve kaburgasının uzantısı sayesinden oluşmuş bir iskelettir. Kaplumbağa her sene büyüdüğü zaman daha da fazla çizgi belirir ve bu çizgilere “yaş çizgisi” de denmektedir
Kaplumbağalarda Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Kaplumbağalarda görülen hastalıklar türden türe değişiklik gösterir fakat tüm türler için yaygın olan bir kaç hastalık vardır.
O hastalıklar şunlardır;
- Kabuk enfeksiyonları,
- Apseler,
- Solunum yolu enfeksiyonu.
Bu hastalıklar bütün kaplumbağa türleri için ortaktır. Kabuk enfeksiyonları, kirli ve / veya hastalıklı sular aracılığı ile ya da bazı yaralanmalardan kaynaklanabilir. Apseler ve / veya solunum yolu enfeksiyonları ise, A vitamini eksikliğinden kaynaklanır ve A vitamini eksikliğini önlemek için bahsettiğimiz gibi doğru ve düzenli beslenme önemlidir.
Kaplumbağaların Uzun Yaşamalarının Sırrı Nedir?
Her hayvan, her tür kendine ait bir yaşam öyküsüne sahip. Bazıları, zamanlarının çoğunu yavrulamak için ayırırlar. Bazıları ise daha uzun bir yaşam sürmek için. Bir de av ve avcı ilişkisi vardır ki bunu herkes biliyordur. Eğer genç ölecek ise ne kadar erken yavrularsa o kadar iyidir. Fakat uzun ömürlü hayvanlar, kendilerini avcılardan koruması için bazı özellikler verilmiştir.
Bu sebeple, kaplumbağa veya armadillo gibi bir zırha sahip hayvanlar daha uzun süre yaşamaktadırlar. Fakat bir kaplumbağanın büyük olduğu veya bir kabuğa sahip olduğu için 250 yıla kadar yaşayabilir sonucuna varamayız.
Kaplumbağalar Yaşamında Beslenmelerinin Etkisi Nedir?
Kaplumbağalar yaşamında beslenmenin etkisi son derece fazla ve yoğundur. Kaplumbağaların ömrü, hayvanın nasıl beslendiğine göre belirlenir, bu sebeple doğru ve düzenli beslenmesine önem göstermek ilk önceliğiniz olmalı. Bu yüzden kaplumbağanın türüne göre nasıl beslendiği detaylı bir şekilde araştırılmalı ve verilen yiyeceğin oranı doğru bir şekilde ayarlanmalı. Ayrıca bazı kaplumbağa hastalıkları, doğru ve düzenli beslenme olmadığı için ortaya çıkar. Örnek verecek olursak, kaplumbağalarda çok sık görülen bir hastalık olan A vitamini eksiliği, düzenli ve doğru beslenme ile önlenebilir.
Kaplumbağalar Ortalama Kaç Yıl Yaşarlar?
Kaplumbağaların ömrü ne kadardır sorusuna tek bir cevap verilecek olursa, uzun denebilir. Çünkü her türün farklı bir yaşam süresi vardır. Başlıca türlerin ortalama yaşama süreleri şunlardır; Kara kaplumbağaları, ortalama 40 ile 200 yıl arası yaşayabilmekte ve bu yaşam süresi kaplumbağanın boyutuna göre de değişiklik göstermekte. Yumurtadan çıkıp, denize ulaşana kadar bin bir zorlukla karşılaşan Caretta carettaların sadece çok azı sağ kalabilmektedir ve sağ kalan caretteların da ortalama yaşam süresi 50 ile 60 yıl arasıdır.