Kedi SağlığıKediKedi BakımıKedi Eğitimi

Kedilerde Salmonellozis Hastalığı

Evcil Marketim

Kedilerde salmonellozis hastalığı, bağırsaklarda meydana gelen bakteri kaynaklı bir sağlık sorunudur. Salmonellozis hastalığı birçok sebepten ötürü bulaş özelliği gösterir. Bu hastalık sadece kedilerde gözükmez aynı zamanda sürüngen, memeli birçok hayvanında yaşayabileceği bir hastalıktır. Salmonella genellikle pis sularda ve yiyecek türleri ile bulaş gösterir. Bu hastalık insanlarda da meydana gelebilir. Bu hastalık çok hafife alınmamalıdır çünkü tedavi edilemez ise ölüme sebep olabilir.

Genellikle salmonella hastalığı aşırı derecede büyük belirtiler vermez verdiği belirtiler de bazen tedavi gerektiremeden kendi kendine iyileşme gösterebiliyor. Bu demek değil ki bu hastalığı hafife alın. Risk faktörü oluşmadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Peki, kedilerde salmonellozis hastalığı nedir? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? Bu soruların cevabına daha yakından bakalım.

Kedilerde Salmonellozis Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde salmonellozis hastalığı genellikle çok ciddi belirtiler ile kendini belli etmez. Bazen hiçbir tedavi olmadan da geçebilir. Ancak riske atmamakta da fayda var.

Kedilerde salmonellozis belirtileri şunlardır;

  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Titreme
  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Dışkıda kan

Bu belirtilerin yanı sıra salmonella hastalığı kedilerde farklı belirtilere de neden olur. Genellikle hastalığa etken olan virülser kedilerde zaman geçtikçe bağışıklık sistemlerini daha güçsüz hale getirir. Eğer kedinizde bu gibi belirtiler gözlemliyorsanız mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekiyor.

Kedilerde Salmonellozis Hastalığı Tedavisi

Kedilerde bu hastalık için antibiyotik kullanımı uygulanmaz. Bakteriyel enfeksiyon olmasına rağmen antibiyotik kullanımı kedilerin bağışıklık sistemlerine zarar vererek bu hasatlığı atlatmalarını zorlaştırabilir. Kedilerde salmonellozis tedavisi genellikle sıvı tüketimini artırma, oral yoldan ilaçlar ve vitaminler gerekli durumlarda serum takviyesi ile yapılır. Bu tedavi veteriner hekim tarafından uygulanır. Genellikle salmonellozis hastalığı bu tedavi seçeneği ile tedavi edilebilir. Özellikle büyük kedilerde bazen veteriner hekime gerek duyulmadan iyileşme yaşanır.

Salmonella Tehlikeli Mi?

Salmonella hastalığı kedilerde ishal, kusma, kanlı idrar, mide bulantısı, titreme belirtileri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bazen bunlara ek olarak bağ ağrısı da gözlenebilir. Bulaş oranı yüksektir. Bulaş genellikle çiğ et ve et ürünleri, pis ve kirli suların tüketimi ile kendini gösterir. Salmonella yalnızca hayvanlarda değil aynı zamanda insanlarda da görülebilir. Ayrıca kedilerin yanında birçok hayvanda da bu hastalığa yakalanabilir.

Genellikle iyileşme kendi kendiliğinden olur. Burada beslenmeye ve ishalde dolayı kaybedilen suyun yerine sıvı tüketimini artırmaya önem verilmelidir. Bu hastalıkta antibiyotik pek kullanılmaz çünkü bu durum kedilerde bu hastalığı daha geç atlatmalarına sebep olabilir.

Yetişkin olan kedilerde yavru kedilere oranla daha çabuk iyileşme görülür. Gerekli durumlarda veteriner hekim tarafından vitaminler ve serum takviyeleri uygulanır. Peki, salmonella tehlikeli midir? Salmonella kendi kendine iyileşme gösterse de bazen bazı durumlarda çok riskli komplikasyonlara neden olabilir ve en kötüsü ölümle sonuçlanabilir.

Kedilerde Salmonellozis Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kedilerde salmonellozis hastalığı büyük çoğunlukla içilen pis sular ve yiyecekler aracılığı ile bulaş sağlar. Bulaşın çoğunluğu tüketilen çiğ etlerden kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra tüketilen pis ve kirli içme suları ile de salmonella bulaş sağlıyor. Salmonella hastalığı bağırsaklara etki eden bir hastalıktır. Bu nedenle genellikle yiyecek ve içecek aracılığı ile bulaş meydana gelir.

Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması da bulaş için önemli bir faktördür. Salmonellozis memeli hayvanlarda, sürüngenlerde ve kümes hayvanlarında görülür ancak kedilerde de yaygın olarak görülebilen bir hastalıktır. Evcil kedilerinizi sokakta dolaştırırken dikkat etmeniz gerekir çünkü dışarı ortamdan da salmonella bulaş sağlayabilir. Hayvan dışkılarında da bulunan salmonella bakterisi hayvanların dışkı ile temasından sonrada bağırsaklara yerleşip hastalığa neden olur.

Salmonella hastalığından korunmak için et pişimine önem gösterilmeli ve kedi içme suyunun temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Dışarıdan aldığınız meyveleri ve sebzeleri iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Ayrıca veteriner hekiminize danışarak, kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye edici vitamin ve ilaçlar önermesini isteyebilirsiniz.

Kedilerde Salmonellozis Hastalığına Neden Olan Etken

Salmonelozis hastalığına neden olan birden fazla bakteri çeşidi bulunuyor. Ancak kedilerde en sık karşılaşılan salmonellozis hastalığına neden olan bakteri salmonella typhimuriumdir. Bu bakteri kedilerin bağırsaklarına yerleşerek salmonellozis hastalığını meydana getirir. Kedilerde salmonellozis hastalığına etken olan bu bakteri kaynağı belli olmayan pis içme suları ve çiğ olarak tüketilen etler ile bulaş özelliği gösterir. Ayrıca hayvan dışkısında da bulunur. Kediler dışarıda temas ettiği hayvan dışkısından dolayı da salmonella hasatlığına yakalanabilir.

Kedilerde Salmonellozis Hastalığı Nasıl Gelişir?

Salmonella typhimurium bakterisi vücuda giriş sağladıktan sonra ilk olarak bağırsaklara doğru hücum eder. Daha sonrasında ise çevre dokulara yerleşerek hastalık meydana gelir. Bu bakteri vücut içerisinde yaklaşık 3 ila 7 hafta kalır ve bazen terleme ve dışkılama sonucu dışarıya atılır. Burada önemli olan hastalık vücuda yerleştikten sonra kedinize gerekli olan önemi ve bakımı sağlamanız olacaktır. Eğer sıvı tüketimine önem verir ve gerekli ilaç ve vitaminleri kullanırsanız kedinizin iyileşme hızını arttırabilirsiniz.

Salmonella Pozitif Ne Demek?

Salmonellozis bakterisi vücuda girdikten yaklaşık 12 ila 72 saat arasında belirtiler vermeye başlar. Çoğunlukla da ishal, karın ağrısı ve kusma ile kendini belli eden karakterize bir hastalıktır. Salmonella hastalığı genel olarak 7 ila 10 gün arası sürer ve bazen hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmadan iyileşme yaşanabilir.

Salmonella Öldürür Mü?

Salmonella hastalığı bulaş oranı yüksek olan bir hastalık türüdür. Hastalık genellikle hafif belirtiler ile atlatılır. Ancak ishalden dolayı sıvı kaybı yaşanacağı için burada sıvı alınması oldukça önemlidir. Riskli durumlarda ölüme yol açabilir.

Salmonella Bakterisi Kaç Derecede Ölür?

Salmonella bakterisi 72 derece ve üstünde ölüyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu