Evcil Marketim
Kedi SağlığıKediKöpekKöpek Sağlığı

Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar

Hayvanlarda kısırlaştırma, erkek veya dişi fark etmeksizin üreme işlevinin tamamen ortadan kaldırılması için yapılan işlemlere verilen isimdir. Bu işlem oldukça güvenilir ve kolay bir işlem olsa da sonrasında yaşanacak bazı sorunlar olabiliyor. Bu sorunlar da farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor ve sonuçları değişiklik gösterebiliyor.

Kısırlaştırılan hayvanlarda sonradan meydana gelen bazı hastalıkların olduğu, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu yüzden kısırlaştırma işlemi yaptırmak isteyenlerin öncesinde iyi bir araştırma yapmaları ve veterinerlerden bu konu hakkında detaylı bilgi almaları gerekiyor. Peki, kısırlaştırıldıktan sonra evcil hayvanlarda görülen hastalıklar nelerdir?

Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar
Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar

Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Evcil hayvan sahiplerinin sorduğu kısırlaştırıldıktan sonra evcil hayvanlarda görülen hastalıklar nelerdir sorusunun birden fazla cevabı vardır. Bu cevaplar durumlara göre değişiklik gösterebilir.

İşte evcil hayvanlarda kısırlaştırılmadan sonra meydana gelen bazı hastalıklar şunlardır;

  • Aşırı kilo alımı (obezite)
  • Diyabet
  • Tüy kaybı
  • Eklem hastalıkları

Bu hastalıkların genelinde hayvanların hareketlerinin kısıtlanması vardır. Kısırlaştırılan hayvanlarda aşırı bir hareket kaybı meydana gelir ve bu da birçok hastalığı beraberinde getirir. Ancak bunlar kısırlaştırmanın kesin olarak meydana getireceği hastalıklar değildir. Kısırlaştırma sonucunda oluşabilecek bu hastalıklar bazı ihtimaller dahilindedir. Bu yüzden kısırlaştırılma işlemi yaptırılmadan önce dikkatli ve detaylı bir araştırmak yapmak daha iyi olacaktır.

Aşırı Kilo Alımı

Kısırlaştırılan evcil hayvanlar, çok az ve ağır hareket etmeye başlarlar. Yalnızca yemek yiyen ve genellikle uyuyan bu hayvanların kilo alması da oldukça kolay hale gelir. Aşırı kilo alımı zamanla obeziteye yol açar ve bu da diğer hastalıkları beraberinde getirir. Hareket kesintisi yaşayan bu hayvanlar, sahipleri tarafından biraz da zorlamayla hareket ettirilmelidir. Aksi takdirde hastalıkların meydana gelmesi oldukça olası bir hale gelir ve hayvanların yaşam süresi kısalır.

Tüm bunlara bakıldığında kısırlaştırmanın zararları görülebilir fakat tüm durumlar ele alınarak bir karara varılmalıdır. Bununla birlikte kısırlaştırılmış evcil hayvanların beslenme türlerine de dikkat edilmeli, kullanılan mamalar bunlara göre seçilmelidir. Kısırlaştırılmış evcil hayvanların tüketebileceği mamalar, pet shop ve marketlerde oldukça geniş bir kategoriyle yer alıyor.

Diyabet

Yine beslenmeden kaynaklı olarak, kısırlaştırılmış hayvanlarda diyabet sık sık meydana gelen bir hastalıktır. Hareket etmeden yalnızca yemek yiyen evcil hayvanların şeker hastası gibi birçok hastalığa yakalanması söz konudur. Evcil hayvanların kısırlaştırılmanın ardından diyabet hastalığa yakalanmaması için gerekli önlemler sahipleri tarafından alınmalıdır.

Diyabete yakalanmamak için tüketilecek besinler, gülük ortalama hareket süresi gibi önemli ayrıntılar veterinerler tarafından hayvan sahiplerine verilir. Ancak veterinerler unutsa dahi hayvan sahiplerinin bu konular hakkında sorular sormaları ve gerekli cevapları eksiksiz bir şekilde almaları gerekir. Evcil hayvanlarda kısırlaştırılma sonrasında meydana gelebilecek olan diyabet hastalığı ciddi anlamda sorunlara yol açacaktır. Bu sorunlar meydana gelmeden gerekli önlemler alınmalıdır.

Tüy Kaybı

Kısırlaştırılan evcil hayvanlarda sık sık meydana gelen tüy kaybı sorunu birçok evcil hayvan sahibini mağdur ediyor. Ancak bu konuda yapılabilecek pek bir müdahale bulunuyor. Yapılabilecek tek şey hayvanın sağlığının korunması ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasıdır. Sağlıklı hayvanlarda kısırlaştırılmanın ardından pek fazla tüy kaybı gözükmez. Tüy kaybı görülen evcil hayvanlar, bir çeşit sağlık problemi yaşıyor olabilir.

Bunun sebebi kısırlaştırma olabileceği gibi farklı sorunlar da olabilir bu yüzden böyle bir durumda hayvanı veterinere götürmekte fayda vardır. Bazı evcil hayvan sahipleri hayvanlarda meydana gelen tüy dökülmesinden memnun olsa da bu ciddi bir problemin göstergesi olabilir. Bu nedenle her şekilde bir uzamanın fikrini alarak hareket etmekte fayda vardır.

Eklem Hastalıkları

Kısırlaştırılmış evcil hayvanlarda meydana gelebilecek bir başka hastalık çeşidi de eklem rahatsızlıklarıdır. Kısırlaştırma işleminden sonra hayvanlar oldukça miskin hale gelirler ve bu da eklem rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Kas ağrıları, kemik ağrıları ve baş ağrıları bu rahatsızlığın belli başlı göstergelerindendir.

Bu tür belirtiler gösteren hayvanlar kısa bir zaman içerisinde veterinere götürülerek muayene ettirilmelidir. Aksi takdirde hayvan oldukça huzursuz olacaktır ve bu da hareketlerine yansıyacaktır. Tüm bunların öncesinde çok fazla ağrı çekecektir ve tedavi ettirilmezse bu ağrılar zamanla daha da artacaktır.

Kısırlaştırılmadan Sonra Yapılması Gerekenler

Kısırlaştırılan evcil hayvanların fizikleri, psikolojileri ve davranışları oldukça fazla değişikliğe uğrayacaktır. Sağlıklarının bozulmaması ve davranışlarının kontrol altında tutulması için yapılması gereken bazı şeyler vardır.

Bunlar aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Kısırlaştırılan hayvanlar için özel olarak üretilen mamalar kullanılmalıdır.
  • Belli bir süre hayvanın hareket halinde olması sağlanmalıdır.
  • Kısırlaştırılma işleminden hemen sonra hayvanların ılık ortamlarda bekletilmesi gerekir.
  • Saldırgan başka hayvanlardan uzak tutulmaları gerekir.

Bu ve bunlar gibi dikkat edilmesi gereken unsurlar veterinerler tarafından hayvan sahiplerine söylenir. Evcil hayvan sahiplerinin bu unsurların tamamını göz önünde bulundurmaları ve hayvanlara özel bir dikkat vermeleri gerekir. Aksi takdirde hayvanlarda göz görülür derecede rahatsız edici özellikler ortaya çıkacaktır.

Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar
Kısırlaştırıldıktan Sonra Evcil Hayvanlarda Görülen Hastalıklar

Kısırlaştırılan Evcil hayvan Nasıl Beslenmelidir?

Kısırlaştırılmış kedi veya köpeklerin beslenebileceği mamalar ayrı olarak üretilmiştir. İçlerinde bu duruma özel olarak diyet besinlerinin yer aldığı bu mamalar hayvanların sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle evcil hayvanlarını kısırlaştırılmış kişilerin veteriner yönlendirilmesiyle doğru mamaları almaları gerekir.

Kısırlaştırmadan Sonra Tedavi

Kısırlaştırmadan sonra oluşan hastalıklar için bazı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bunları aşı gibi basit işlemlerdir ancak hayvanların rahat etmesini sağlar ve çekecekleri ağrıyı azaltır. Kısırlaştırmadan sonra huysuzlaşan hayvanlar veterinere götürülmeli ve rahatsızlıkları bu yollarla tedavi edilmelidir. Basit bir rahatsızlık olsa dahi ilerleyen zamanlarda bu rahatsızlıklar ilerleyebilir ve zorlu hastalıklara yol açabilir. Her rahatsızlık için destek almak, hem hayvanlar için hem de hayvan sahipleri için daha iyi olacaktır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İNSTAGRAM HESABIMIZI İNCELEYİN.