Kaplumbağa Nasıl Beslenir?
Evde beslenen hayvanlardan biri olan ve çocukların çok sevdikleri kaplumbağa türleri yaklaşık 300 farklı türden oluşur. Genellikle kara kaplumbağaları ve su kaplumbağaları olarak ayrılan bu canlılar hem etçil hem de otçul bir şekilde beslenebilirler. Kara kaplumbağaları genellikle ot ile beslenirken su kaplumbağaları hem etle hem de otla beslenebilme potansiyeline sahiptir. Türlerine göre farklı beslenme ve diyet programlarının uygulanabileceği kaplumbağalar ile ilgili besin verme kapsamında hayvan sahiplerinin dikkat etmeleri gereken bazı etmenler vardır. Evde kaplumbağa beslemeye karar verdiyseniz hangi tür besinleri alması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekir.
Kaplumbağa Beslenmesi Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Evcil hayvan olarak bir çok evde bakım altına alınan kaplumbağa türü bulunur. Bunlar arasında; Hazar göl kaplumbağası, reeve su kaplumbağası, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve boyalı kaplumbağa türleri yer alır. Uzun ömürlü yaşayabilen ve kabuklarından ötürü dayanıklı olan bu canlılar, genellikle 25 yıldan uzun bir süre yaşarlar. Kaplumbağaları beslerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Kaplumbağaları beslerken ve onlara bakarken kendilerine yetecek kadar geniş bir yaşam alanı oluşturmak başlıca kurallar arasında yer alır. Yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi yaşam süresinin uzaması için önemli bir faktördür
Kaplumbağa Bakımı Nasıl Olmalıdır
Kaplumbağalar evde bakılabilecek hayvanlar oldukları için bakımlarının sahipleri tarafından yapılması gerekir. Yavru kaplumbağa alınacaksa ona bir yaşam alanı oluşturacak geniş bir akvaryum da tercih edilmelidir. Küçük akvaryumlar içerisinde rahat hareket edemeyen kaplumbağalar strese girer. Stres de ömürlerinde kısalmaya neden olur. Akvaryumu uygun ölçülerde satın aldıktan sonra kaplumbağanın içerisinde rahat hareket edebileceği şekilde düzenleme yapmak gerekir. Bir kısmında yüzebileceği, bir kısmında tırmanabileceği ve bir kısmında da saklanabileceği alanlar oluşturulmalıdır. Kaplumbağa türlerine göre çeşitli yaşam alanı ürünleri satılır ve bu ürünler doğrultusunda tercih yapılmalıdır.
Kaplumbağalara Hangi Besinler Verilmemelidir
Kara ya da su kaplumbağalarının genellikle otçul beslendikleri göz önüne alındığında her iki türe de süt ve süt ürünlerinin verilmemesi gerekir. Bu ürünler kaplumbağaların vücutlarında bazı sorunların meydana gelmesine neden olur. Et, sebze ve balık harici herhangi bir ürünün besin olarak verilmemesi tavsiye edilmektedir.
Kaplumbağaların Ömrü Ne Kadardır
Uzun ömürlü hayvanlardan biri olarak evde beslenebilecek kaplumbağa türleri genellikle 25 yıl ve daha uzun süre yaşayabilirler. Kaplumbağaların bakımı konusunda sahibinin titiz ve özenli davranması sonucu 25 yılı aşkın süre boyunca yaşadıkları bilinmektedir. Evde bakımı diğer canlılar ile kıyaslandığı zaman daha kolaydır. Bu nedenle kısa süreli bakım periyotları doğrultusunda kaplumbağaları uzun süre evde bir dost haline getirebilmek mümkün olur. Kaplumbağalar yavaş büyüyen hayvanlar olduğu için ev ortamında rahatlıkla bakılabilecek canlılar arasında yer alır. 25 yıllık süre içerisinde bir avuç içi büyüklüğüne anca gelirler.
Kaplumbağa Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kaplumbağaların kendi yaşam alanları olan akvaryumların içerisine vücuduna uygun sıcaklığı sağlayacak UV lambaları satın alınmalıdır. Doğal yaşamında bir deniz suyunun içerisinde yer alacak olan bu canlılar evde bakıldığı takdirde bu suyun sıcaklığı sağlanmalıdır. UV lambaların kullanımı kaplumbağaların bakımı için yeterli olmayıp, güneşin olduğu günlerde akvaryumundan çıkarılarak doğal UV ışını alması sağlanmalıdır. Gün içerisinde yaklaşık 1.5 saat olmak üzere 15 dakikalık aralıklarla güneşlenmesine özen gösterilmelidir. Akvaryumunun su filtresi ile zemin temizliğinin düzenli şekilde yapılması için vakumlu temizleyicilerin kullanılması gerekir.
Kaplumbağaların Sevdiği Besinler
Kaplumbağaların beslenmesi için sevdiği besinlerden almak sahiplerinin birincil önceliği olmalıdır.
Kaplumbağalara:
- Doğranmış lahana,
- Havuç,
- Bezelye,
- Marul,
- Bal kabağı,
- Brokoli,
gibi besinler verilebilir.
Bu besinlerin yanı sıra meyvelerin kabukları soyularak da beslenmesi sağlanabilir. Süt ve süt ürünleri kaplumbağaların tüketmemesi gereken gıdalar arasında yer alır. Kaplumbağaların beslenmesi esnasında işlenmiş gıdaların tercih edilmemesi gerekir. Yemeğe eğilimli canlılar oldukları için beslenme esnasında verilecek olan miktar önem taşır. Kararında ve dengeli beslenmesinde kaplumbağalara yardımcı olmak gerekir. Besin verilirken kaplumbağaların yiyebilecekleri boyutlarda kesilmesi tavsiye edilmektedir.
Su Kaplumbağalarının Beslenmesi
Ev ortamında bakılan kaplumbağalar genellikle su kaplumbağalarının türlerinden oluşur. Kara kaplumbağalarının aksine hem otçul hem de etçil bir şekilde beslenebilme potansiyeline sahip olan bu canlılar; balık, sebze ve et yiyebilirler. Su kaplumbağalarının beslenmesi esnasında verilecek olan gıdanın içerisinde %25 oranında hayvan proteini yer alması gerekir. Kaliteli bir yaşam sürebilmesi için bu etmen oldukça önemlidir.
Vahşi hayatlarında tükettikleri;
- Kurtlar,
- Küçük yumuşakçalar,
- Küçük boyutlu balıklar,
- Çekirge ve çırçır böceği gibi küçük böcekler göz önüne alındığında hepsinde etçil beslendikleri görülür. Bu nedenle su kaplumbağalarını beslerken hayvan proteini almasına özen gösterilmelidir. Geriye kalan kısımda su kaplumbağalarını sebze ve balıkla beslemek yeterli bir gıda alımı olacaktır.
Su Kaplumbağalarının Besin Seçenekleri
Su kaplumbağalarının beslenmesi esnasında gıdanın verilme şekli oldukça önemlidir. Küçük et parçalarını kolaylıkla yutabilecek şekilde vermenin yanı sıra, küçük parçalar halinde doğranmış olan marul ya da havuç gibi gıdalar da verilebilir. Ezilmiş bezelye ya da bal kabağını su kaplumbağaları oldukça kolay bir şekilde yutabilirler. Bu sebzelerin yanı sıra denizden elde edilebilecek su yosunları da kaplumbağalara gıda olarak verilebilir. Meyvelerin kabuklarını ister soyarak ya da soymayarak verebilmek mümkün olur. Küçük parçalar halinde kesilmiş olması önemlidir. Verilecek olan gıdanın büyük parçalar halinde akvaryumuna atılmaması gerekir.
Kaplumbağalar için Üretilmiş Gıdalar
Piyasada kaplumbağaların beslenmesi için üretilmiş olan pek çok ek gıda bulunur. İşlenmiş gıda vermek insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da ömrü kısaltan bir etmendir. Buna rağmen kaplumbağasına işlenmiş gıda vermeyi tercih edenler için üretilmiş olan ürün seçenekleri de vardır. Verilecek olan ek gıdanın kalitesi ve dengeli bir şekilde beslenmesi gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Evcil hayvanlar için üretilmiş hazır mamaları satan dükkanlara giderek kaplumbağa için işlenmiş mama satın alınabilir. Evcil hayvan dükkanlarında da kaplumbağalar için üretilmiş olan standart ek gıda mamaları yer alır. Kaplumbağaların beslenmesi ömürlerinin uzaması açısından önem arz eder. Bu nedenle verilecek olan mamanın; ham lif, karbonat, protein, ham yağ gibi bileşenleri içeriyor olması gerekir.